Seglingsligan

Seglingsligan – vad är det? 

Seglingsligan är en kappseglingsserie mellan segelklubbar som består av tre delseglingar som seglas under två dagar. Kappseglingarna seglas med sportiga och snabba J70:or. Delseglingarna seglas på korta fleet–race banor och beroende på vindförhållandena tar en kappsegling mellan 10-15 minuter. Byte av besättning och eventuella protester avgörs på vattnet. Huvudidén med seglingsligan är att klubbarna tävlar mot varandra som lag. Genom att tyngdpunkten ligger på klubbarna, inte på den enskilda seglaren, öppnas nya möjligheter för klubbens medlemmar att delta i kappseglingsverksamheten. Finlands seglingsliga är en av de 17 nationella serierna – de mest framgångsrika segelklubbarna representerar Finland in Sailing Champions League. 

Ett attraktivt alternativ 

Seglingsligan är ett välfungerande koncept. Att tävla med moderna och snabba båtar utan att själv behöva äga båten, är ett ypperligt sätt att aktivera nya och mera erfarna kappseglare. Topp lagen i ligan seglar på internationellt hög nivå, tränar tillsammans aktivt. Samtidigt finns det plats för även mindre erfarna gäng. Personligen ser jag tävlingsformen som väldigt intressant för både entypsseglare och kölbåtsgäng. Det snabba tempot, korta banorna och det tuffa motståndet ger utmaningar åt alla.  

Trenden uppåt 

ASS har sedan några år tillbaka deltagit i ligan. Besättningarna har varierat en hel del mellan deltävlingarna. Många av de tävlande lagen tränar aktivt tillsammans i matchracing, eller veckotränar med J70- båtarna. Under året slutade ASS på 9:nde plats bland 18 i ligan. Trenden pekade klart uppåt. Men flera starter med så gott som samma lag under året kunde vi se en klart utveckling, och ASS placerade sig på en fin fjärde plats i finalen in Helsingfors. J70 båtar finns för tillfället på Åland och i Helsingfors. Under hösten och vintern har det aktivt diskuterats kring hur och med vilken finansieringsmodell vi kunde få ett antal båtar även till Åbo-regionen. Arbetet fortsätter och vi hoppas på att vi kunde förverkliga detta inom nära framtid. 

Årets liga 

ASS deltar igen år i seglingsligan. Ifall du är intresserad av denna fartfyllda serie, kontakta Kaj Lindfors. Mera information hittar du under: https://spv.fi/purjehdusliiga/